Homepagina

Welkom op onze website

Het doel van de Stichting DE-III is het bewaren van een treinstel type Plan U, alzo bekend als de ‘Rode Duivel’ en ‘DE-III/DE3’. Hiermee word er getracht een stuk Nederlands erfgoed rijdend te houden, en voor gezelschappen extra ritten te rijden.

Wij hebben voor het treinstel 115 gekozen. In eerste instantie was er nog een andere Plan U in zicht, maar dat kon niet doorgaan. Hierna is de Plan U 115 gekozen, welke nog veel werk nodig heeft.

Het treinstel is in ons bezit gekomen na de ‘aanslag’ op het materieel van de HIJSM, waar de treinstellen vernield waren door jongeren. De HIJSM kon het niet meer opbrengen om de treinstellen op te knappen, en zijn bij andere stichtingen ondergebracht. Door treinstel 115 in ons bezit gekomen is, is de Stichting DE-III opgericht.

Plan U 115 is zwaar beschadigd na de aanslag. Dit treinstel was in de slechtst verkerende staat. Door middel van donaties van sponsoren en donateurs word het treinstel opgeknapt. Inmiddels vorderen de werkzaamheden gestaag, maar er is nog veel werk te doen.

Het treinstel is inmiddels weer rijvaardig, echter de werkzaamheden blijven doorgaan aan dit treinstel. Voor onze kleine stichting is het restaureren en blijven onderhouden van het treinstel een grote opgave. Ook deze werkzaamheden vergen veel tijd van vrijwilligers. Om deze werkzaamheden te kunnen uitvoeren, moeten er veel dingen aangekocht worden, waar geld voor nodig is. Daarvoor vragen wij uw steun.

Een kleine, eenmalige donatie is welkom. Ook donateurs voor een jaarlijks bedrag zijn welkom. Hiervoor kunt u het contactformulier op onze website vinden en invullen.

Indien u een bedrijf bent, en u ons wilt sponsoren, neemt u dan graag contact met ons op via het betreffende Sponsorformulier onder het kopje ‘Vrienden van’.

Filmpjes over het restaureren van Plan U 115

Deel 1 (8 Maart 2013)

Project restauratie Plan U 115 – Stichting DE3

Het doel van de Stichting DE-III is het bewaren van een treinstel type Plan U 115. Om dit voor elkaar te krijgen vragen wij uw steun. In dit filmverslag zie je het starten van de motor en maken we een korte rit. Een kleine, eenmalige donatie is welkom.

Deel 2 (12 juni 2013)

Project restauratie Plan U 115 – Stichting DE3 – deel 2

In dit tweede filmverslag zie je hoe onze trein aan de buitenkant wordt opgeknapt in mei en juni 2013. Het doel van de Stichting DE-III is het bewaren van een treinstel type Plan U, de nummer 115. Om dit voor elkaar te krijgen vragen wij uw steun. Een kleine, eenmalige donatie is welkom.

Deel 3 (9 Juli 2013)

Project restauratie Plan U 115 – Stichting DE3 — deel 3

In dit derde filmverslag zie je hoe mooi de trein wordt! De originele rode kleur, de biezen, de ramen met een grijze rand, zoveel mogelijk weer zoals hij origineel was. Dank zij de vele uren vrijwilligerswerk en de steun van vrienden-donateurs. Maar hij is nog niet klaar, aan de binnenkant moet nog veel gebeuren.

Deel 4 (10 December 2013)

Project restauratie Plan U 115 – deel 4

In september heeft de trein nieuwe bordjes gekregen en maakte hij een eerste proefrit. Hij is met vlag en wimpel geslaagd voor deze test! Als je wil meehelpen deze trein te behouden, wordt dan vriend of donateur van de Stichting DE3 (www.stichtingde3.nl).

Deel 5 (21 Februari 2014)

Een bijzonder verhaal over het treinstel Plan U NS 115. In 1990 was dit stel betrokken bij een aanrijding met een vrachtwagen. De machinist die dit meemaakte doet zijn verhaal in deze video.
Deel 6 (05 april 2014)

Project restauratie Plan U 115 -deel 6 – De eerste rit met publiek 5 april 2014

De trein heeft zijn eerste openbare rit gehad op 5 april 2014. De rit was een succes, met ongeveer 100 mensen aan boord is hij het halve land door geweest! In dit filmpje zie je het vertrek uit Driebergen. Als je wil meehelpen deze trein te behouden, wordt dan vriend of donateur van de Stichting DE3 (www.stichtingde3.nl).